Çocuk Odası Nasıl Yapılır?

06.09.2020
1.503
Çocuk Odası Nasıl Yapılır?

Çocuk Odası

 

Anne ve bebeğin beslenme durumuna göre yani bebek emmiyorsa ve bir yaşını geçtiyse odasını ayırmak için çalışmalara başlanmalıdır. Uzmanlara göre 1 yaşından önce bebeğin odasının ayrılmaması gerektirdiğini söylüyorlar. Çünkü bebeğin 1 yaşına kadar anne ve babasıyla uyuması duygusal bağ kurmanızı sağlar ve güven duygusunu geliştirir. Anne ve bebeğin hazır olduğu dönemde odasını ayırmalısınız. Aksi taktirde 2-3 yaş sonrasında odayı ayırmak zorlaşır.

 

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda bazen kendilerine ait özel bir yerin olmasını, yalnız kalmayı isterler. Onlar için kendilerine ait bir odanın olması hem sorumluk duygularını geliştirir hem de büyüyüp bir birey olduklarının farkına varırlar. Kendi odaları için ilk önce onlarla iletişime geçin. Hem bu onları heyecanlandırır hem de yanınızdan ayrı konusunda karşılaşabileceğiniz sorunları minimuma indirir, bu fikre alıştırmış olursunuz. Fikirlerini alın hangi rengi sever, nelerden hoşlanır, odasında ne olmasını istediğini sorun.

 

Renklerin gücünden yararlanın. Örneğin yeşil huzur verir ve rahatlatır, fakat tüm odayı yeşil yapmayın. Faklı canlandırıcı renkler katın. Duvar dekorasyonu için çocuğunuzdan yardım alın. Sadece duvarları boyamak yerine sevebileceği duvar kağıtları ile yapıştırmalarla, kendisi boyama yapıp kendi özel tasarımları ile süsleyebilir ve onunda yapmasına izin verebilirsiniz. Odasını sahiplenmesini, sevmesini mutlu hissetmesini sağlayın. Unutmayın onun için özel alanı, kendini bulması gerekir. Hayal dünyalarını genişletebilecek odalar dizayn etmeye çalışın. Hazırlamış olduğunuz bu oda çocukluktan ergenliğe kadar vakit geçireceği yer olduğu için özenle hazırlanmalıdır.

 

Çocuk Odası İçin Mobilya Seçimi

 

Çocuk odası için mobilya seçimi çok önemlidir. Seçmiş olduğunuz mobilyalar hem sağlığa uygun, hem kullanışlı hem de sağlam olmalıdır. Ucuza almak için çocuğunuzun sağlığını tehlikeye atmayın. Çocuğunuzun büyüme döneminde olduğunu unutmamalı, alacağınız ürünlerde buna dikkat etmelisiniz. Özellikler yatak ve kıyafet dolabı seçiminizi ona göre yapmalısınız. Almış olduğunuz mobilyaların sadece görünüşüne, rengine bakarak değil kullanıldığı malzemeye, ürünün sağlığa uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Odanın durumu da mobilya seçiminde önemlidir. Odanın havalandırması, genişliği, odada kalacak çocuk sayısı da dikkate alınarak mobilya tercih edilmelidir. Çocuklar düşe kalka büyür bu yüzden gereksiz mobilya, eşya seçimi yapılmamalıdır. Oyun oynayabilecekleri rahat hareket edebilecekleri ortam kalmalıdır.

 

Yapacağınız küçük detaylarla hem eğitici, hem eğlenceli, hem de modern bir odaya dizayn edebilirisiniz.

 

Aydınlatma ve Güvenlikte Nelere Dikkat edilmeli

 

Bazı çocuklar karanlıktan korkar. Bu yüzden çocuk odası için aydınlatma önemlidir. Seçeceğiz lambalarla çocuğunuzun bu korkusunu giderebilir ve uygun dekorasyon yapmış olursunuz. Renkli ışıklar figürlerle süslenmiş lamba tercihiniz size bu konuda yardımcı olacaktır.

 

Bir evde çocuk varsa güvenlikte üst seviyede olmalıdır. Çocuk odasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmış olduğundan emin olun. Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan cam ve balkon düşmelerine karşı gerekli önlemlerin alınması gerekir. Cam kilidinin olması gerekir. Mobilyaları özellikle dolapları duvara sabitleyin. Mobilya seçerken cam kullanılmamasına kesinlikle dikkat edin.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR
  1. Fulya Koçak dedi ki:

    Gerçekten bayıldım sitenize modelleri süper almayı düşünüyorum